Am fost duminică la Bacova să-l ajutăm pe Uica
Mihai să facă un papricaş uriaş pentru nişte copii şi câţiva bătrâni, fiinţele
cele mai nevinovate pe care ni le-a lăsat Dumniezo să ne-amintească iubirea.
Pe la 8 şi jumătate a pus la încins tingirea uriaşă
de mai un metru şi jumătate în diametru în curtea frumoasă peste drum de
biserică, i-a pus untdelemn şi a zvârlit în ea primele bucăţele de cărniţe
porceşti, în amintirea străbunilor. Dacă era după noi, erau de struţ de Banloc,
hrănit cu kiwi de mai jos de Berzovia, dar cuminte şi stăpân ce e Uica, a hotărât
30 de kile de purcel, ca să-nveţe tigaia de paella să cânte româneşte.
Noi am ajuns pe la 9, mirosind a odicolon
şi cu aparatul foto spânzurat şmechereşte pe umar. Ne-a primit şi asa şi pe dincolo. În 10 minute, aparatul zăcea pe o grămadă de lemne, Silvia avea prima bătătură de la tăiat ceapă, iar eu eram adus cu vorba la realitatea din teren. Marele Seby, calfa pricepută la Uica, ne-a devenit ad-hoc sensei de cuţit, instructor de adulmecat aburi şi coordonator de mestecat. Ne-am supus bucuroşi, dar de fotografiat tot nu ne-a lăsat să-l pozăm.
şi cu aparatul foto spânzurat şmechereşte pe umar. Ne-a primit şi asa şi pe dincolo. În 10 minute, aparatul zăcea pe o grămadă de lemne, Silvia avea prima bătătură de la tăiat ceapă, iar eu eram adus cu vorba la realitatea din teren. Marele Seby, calfa pricepută la Uica, ne-a devenit ad-hoc sensei de cuţit, instructor de adulmecat aburi şi coordonator de mestecat. Ne-am supus bucuroşi, dar de fotografiat tot nu ne-a lăsat să-l pozăm.
S-a îmbătat aerul naiv de vară cu miros de ceapă şi
ardei fripţi în tigaia uriaşului, în timp ce noi îi râdeam în faţă, trăgând cu
urechea la poveştile Uicăi. Ne-a zis de dragoste mare din tinereţea dintâi, de
oameni frumoşi şi curaţ, binecuvântaţi cu harul beţiei si versului.
A împrăştiat Uica Mihai în tigaia magică prafuri făcute
de el noaptea când rămâne singur cu amintirile şi amestecuri inspirate de
chipul femeii iubite dormind în umbra amiezii. A pus şi piperuri lumeşti, a mai
spus o poveste, a mai primit câţiva musafiri.
Când i s-a făcut dor de alte timpuri, s-a dus şi-a
cântat la pianul din aşezământul de oblojit suflete, a mai fumat o ţigară cu un
prieten de pe ailaltă lume şi-a mai ciocnit un păhărel de răchie cu vii. Ne-a
mai povestit şi a stins miroseala din tingire cu pastă de roşii coapte la
soarele verii trecute.
A acoperit
minunea şi-a lăsat-o să se reculeagă singură cu aromele ei cu tot. Ne-a zis cum
e viaţa şi câte legume să punem, cum a devenit din scriitor bucătar şi câţi
bani se fac din munca asta urieşească, a dansat cu soacră-mea şi i-a dat poveţe
pitite nevesti-mii, s-a făcut că nu-l vede pe Seby când pune pasta de ardei
iute şi ne-a învăţat să mestecăm spectaculos, s-a făcut că plouă şi a plouat,
iar când toţi şi toate au venit de la biserică, Marele Gulaş era gata.
Veneau rând pe rând cu sufletul sătul şi burta
goală, şi Uica le punea frumos în farfurie glumind cu fiecare. Soacră-mea
mesteca unde nu-i mai fierbea oala, nevasta pregătea farfurii, iar Seby îşi
savura în suflet bucuria gătitului.
Copii, bătrâni şi tineri primeau de la Uica blidul
cu mâncare şi el râdea şi punea cu polonicul până la sfârşitul lumii, într-o veşnicie
aruncată de un Dumnezeu peltic pe toate câmpurile şi dealurile Banatului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu