O mâncare tradițională indiană
adoptată de Marea Britanie într-un mod incredibil. Este despre bucățele fragede
de pui marinate în iaurt aromat cu lămâie, cuișoare, Garram Massala și alte
dichisuri secrete. Le frigem și le dăm unui sos unduitor cu miros de coriandru
și condimente exotice, alintat cu lapte de cocos și iuțeli bine drămuite. Îl
servim cu orez brun, plin de gust și bogat în cele bune.
În 2001, Ministrul Afacerilor
Externe din Marea Britanie, Robin Cook declara: „Puiul Tikka Massala poate fi
socotit una dintre mâncărurile naționale britanice, nu doar pentru că este cel
mai popular, dar mai ales pentru faptul că demonstrează modul în care Britania
adoptă și adaptează influențele din afară.” – Wikipedia
Pentru marinare pui
-
o linguriță
cuișoare măcinate
-
o linguriță chimen măcinat
-
2 lingurițe boia dulce
-
2 lingurițe garram masalla
-
3 lămâi
-
6 căței de usturoi
-
1 bucățică de ghimbir ras
-
1 cutie mică iaurt
-
800 g piept de pui dezosat
-
3 ardei iuți
Pentru sos:
-
2 cepe
-
4 căței de usturoi
-
1–2 ardei iuți
-
1 legătură pătrunjel
-
1 lingură coriandru măcinat
-
2 lingurițe turmeric
-
1 linguriță garram masalla
-
2 cutii x 400 g roșii cuburi
-
300 ml supă de pui
-
2 cutii x 400 g lapte de cocos
Mai întâi încălziți într-o tigaie
mică condimentele pentru a scoate la iveală uleiurile esențiale. Merită
efortul. Măcinați-le și amestecați-le într-un mojar sau într-o râșniță. Zdrobiți
usturoiul fin, tocați ardeiul iute la fel, radeți bucățica de ghimbir, stoarceți
zeama lămâilor.
Amestecați-le pe toate în iaurt,
adăugați sare și marinați pieptul tăiat în bucățele de cam 5 cm în această
albeață aromată.
Lăsați câteva ore la frigider.
Pentru sos, puneți la prăjit în
ulei la foc domol, ceapa tocată, usturoiul, ardeiul iute tocat și cozile de pătrunjel
tăiate fin. Lăsați totul să aromeze uleiul până când ceapa capătă o culoare gălbuie.
Adăugați coriandrul măcinat,
turmericul, lingurița de garram masalla și lăsați 5 minute să se împrietenească
toată lumea. Acum puneți roșiile cuburi. Dați-le și lor 3 minute și turnați cei
300 ml de supă de pui peste sos. Încă 5 minute de amestecat leneș. În sfârșit,
adăugați laptele de cocos și lăsați la foc mic 40 de minute. Da, este necesar
acest timp pentru ca minunea indiană să-și arate adevarata față.
Între timp, frigeți bucățelele de
pui pe un grill încins sau într-o tigaie de teflon pe care o folosiți de obicei
pentru grătare. Adăugați-le peste sos, reglați de sare și la final puneți pătrunjelul
tocat, ultim parfum proaspăt.
Servirea tradițională este pe pat
de orez. Sfatul nostru este să folosiți orez brun la aceasta poveste indiană, îi
adaugă dulceața și îi scoate în evidența caracterul.
चियर्स
Ciyarsa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu