joi, 2 iulie 2015

Pui Tikka Masala

O mâncare tradițională indiană adoptată de Marea Britanie într-un mod incredibil. Este despre bucățele fragede de pui marinate în iaurt aromat cu lămâie, cuișoare, Garram Massala și alte dichisuri secrete. Le frigem și le dăm unui sos unduitor cu miros de coriandru și condimente exotice, alintat cu lapte de cocos și iuțeli bine drămuite. Îl servim cu orez brun, plin de gust și bogat în cele bune.
În 2001, Ministrul Afacerilor Externe din Marea Britanie, Robin Cook declara: „Puiul Tikka Massala poate fi socotit una dintre mâncărurile naționale britanice, nu doar pentru că este cel mai popular, dar mai ales pentru faptul că demonstrează modul în care Britania adoptă și adaptează influențele din afară.” – Wikipedia
Pentru marinare pui
-          o  linguriță cuișoare măcinate
-          o linguriță chimen măcinat
-          2 lingurițe boia dulce
-          2 lingurițe garram masalla
-          3 lămâi
-          6 căței de usturoi
-          1 bucățică de ghimbir ras

-          1 cutie mică iaurt
-          800 g piept de pui dezosat
-          3 ardei iuți
Pentru sos:
-          2 cepe
-          4 căței de usturoi
-          1–2 ardei iuți
-          1 legătură pătrunjel
-          1 lingură coriandru măcinat
-          2 lingurițe turmeric
-          1 linguriță garram masalla
-          2 cutii x 400 g roșii cuburi
-          300 ml supă de pui
-          2 cutii x 400 g lapte de cocos
Mai întâi încălziți într-o tigaie mică condimentele pentru a scoate la iveală uleiurile esențiale. Merită efortul. Măcinați-le și amestecați-le într-un mojar sau într-o râșniță. Zdrobiți usturoiul fin, tocați ardeiul iute la fel, radeți bucățica de ghimbir, stoarceți zeama lămâilor.
Amestecați-le pe toate în iaurt, adăugați sare și marinați pieptul tăiat în bucățele de cam 5 cm în această albeață aromată. 
Lăsați câteva ore la frigider.
Pentru sos, puneți la prăjit în ulei la foc domol, ceapa tocată, usturoiul, ardeiul iute tocat și cozile de pătrunjel tăiate fin. Lăsați totul să aromeze uleiul până când ceapa capătă o culoare gălbuie.
Adăugați coriandrul măcinat, turmericul, lingurița de garram masalla și lăsați 5 minute să se împrietenească toată lumea. Acum puneți roșiile cuburi. Dați-le și lor 3 minute și turnați cei 300 ml de supă de pui peste sos. Încă 5 minute de amestecat leneș. În sfârșit, adăugați laptele de cocos și lăsați la foc mic 40 de minute. Da, este necesar acest timp pentru ca minunea indiană să-și arate adevarata față.
Între timp, frigeți bucățelele de pui pe un grill încins sau într-o tigaie de teflon pe care o folosiți de obicei pentru grătare. Adăugați-le peste sos, reglați de sare și la final puneți pătrunjelul tocat, ultim parfum proaspăt.
Servirea tradițională este pe pat de orez. Sfatul nostru este să folosiți orez brun la aceasta poveste indiană, îi adaugă dulceața și îi scoate în evidența caracterul.

चियर्स Ciyarsa






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu