Gogoșari în
culmea dulceții lor, fripți în ulei pentru a le închide aroma în sinele lor
tomnatic, dovlecei care capătă crustă în untdelemnul parfumat de sufletul
gogoșarilor și sublimele vinete sorbind generos amalgamul de gust al
străbunelor de cratiță.
Un zaft în
care uleiul de măsline sărută pasional aroma de roșie, un parfum sănătos de
usturoi și peste ele cimbrul montan cu miros de ploaie, și bine le adună pe
toate și se joacă cu ele în cuptorul încins până când marginile fiecăreia devin
cuiburi de zaharuri sublime și arsuri rustice.
E nevoie
pentru această rețetă de: 2 vinete, 4 gogoșari, 1 dovlecel mărișor, o ceapă, 2
roșii foarte bine coapte, 5 căței de usturoi, cimbru și cam o cană de ulei. O să vedeți de ce. Este ideal ca
uleiul să
fie de măsline, măcar la partea finală.
Variantele de
tăiere și aranjare sunt la alegerea dumneavoastră. Eu am ales de această dată
să nu tai toate legumele la fel pentru a da o graniță porțiilor și mai ales
pentru că așa am avut chef.
Tăiați ardeii și
dovleceii în cuburi mari, vinetele în felii de aproximativ un centimetru. Ceapa
tocați-o mărunt, usturoiul la fel.
Puneți o ceșcuță
de ulei în cratiță și lăsați să se încingă. Prăjiți ardeiul până capătă luciu
și un strop de culoare pe la margini. Scoateți cu sita și lăsați de-o parte.
Prăjiți în
același ulei, cuburile de dovlecei până capătă o ușoară crustă. Scoateți cu
sita și lăsați de-o parte.
Acum frigeți
vinetele în tranșe. Primele vor absorbi tot uleiul. Scoateți când sunt făcute
pe ambele părți, adăugați ulei, lăsați să se încingă și continuați până
terminați toate legumele.
Măcar în acest
moment turnați în cratiță ulei de măsline cât să acopere fundul vasului. Căliți
la foc mediu ceapa, până se topește și capătă culoare. Acum adăugați roșiile
decojite și tocate, usturoiul și o lingură, nu linguriță de cimbru. Aceste
ultime două ingrediente și arsura coaptă a marginilor de legumă dau farmecul
acestei găteli. Lăsați să se formeze un sos bun și aromat.
Puneți un strat
din acest zaft pe fundul unei tăvi sau vas de Jena. Aranjați vinete, deasupra
ardei, peste amândouă, dovlecei. Sărați și piperați. Un nou strat de sos și
deasupra vinete, sare, piper și crenguțe de cimbru. Dați la cuptorul încins la
220 de grade Celsius, pentru 20 de minute.
E toamnă.
Să ne bucurăm!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu