marți, 6 octombrie 2015

Ratatouille

Gogoșari în culmea dulceții lor, fripți în ulei pentru a le închide aroma în sinele lor tomnatic, dovlecei care capătă crustă în untdelemnul parfumat de sufletul gogoșarilor și sublimele vinete sorbind generos amalgamul de gust al străbunelor de cratiță.
Un zaft în care uleiul de măsline sărută pasional aroma de roșie, un parfum sănătos de usturoi și peste ele cimbrul montan cu miros de ploaie, și bine le adună pe toate și se joacă cu ele în cuptorul încins până când marginile fiecăreia devin cuiburi de zaharuri sublime și arsuri rustice.
E nevoie pentru această rețetă de: 2 vinete, 4 gogoșari, 1 dovlecel mărișor, o ceapă, 2 roșii foarte bine coapte, 5 căței de usturoi, cimbru și cam o cană de ulei. O să vedeți de ce. Este ideal ca
uleiul să fie de măsline, măcar la partea finală.
Variantele de tăiere și aranjare sunt la alegerea dumneavoastră. Eu am ales de această dată să nu tai toate legumele la fel pentru a da o graniță porțiilor și mai ales pentru că așa am avut chef.
Tăiați ardeii și dovleceii în cuburi mari, vinetele în felii de aproximativ un centimetru. Ceapa tocați-o mărunt, usturoiul la fel.
Puneți o ceșcuță de ulei în cratiță și lăsați să se încingă. Prăjiți ardeiul până capătă luciu și un strop de culoare pe la margini. Scoateți cu sita și lăsați de-o parte.
Prăjiți în același ulei, cuburile de dovlecei până capătă o ușoară crustă. Scoateți cu sita și lăsați de-o parte.
Acum frigeți vinetele în tranșe. Primele vor absorbi tot uleiul. Scoateți când sunt făcute pe ambele părți, adăugați ulei, lăsați să se încingă și continuați până terminați toate legumele.
Măcar în acest moment turnați în cratiță ulei de măsline cât să acopere fundul vasului. Căliți la foc mediu ceapa, până se topește și capătă culoare. Acum adăugați roșiile decojite și tocate, usturoiul și o lingură, nu linguriță de cimbru. Aceste ultime două ingrediente și arsura coaptă a marginilor de legumă dau farmecul acestei găteli. Lăsați să se formeze un sos bun și aromat.
Puneți un strat din acest zaft pe fundul unei tăvi sau vas de Jena. Aranjați vinete, deasupra ardei, peste amândouă, dovlecei. Sărați și piperați. Un nou strat de sos și deasupra vinete, sare, piper și crenguțe de cimbru. Dați la cuptorul încins la 220 de grade Celsius, pentru 20 de minute.
E toamnă.

Să ne bucurăm!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu