Zilele
astea friguroase de toamnă, învăluite în ceață și colorate ici-colo cu galben,
roșu și spleen englezesc, m-au trimis natural spre o tocană britanică, îngrijită
și lentă. Trei ore a suspinat în cuptor, sub capac, alcătuindu-se singură sub
aripa timpului într-o singură ființă prin venele căreia curge matur, numai bere
neagră.
Un kilogram
de pulpă de porc ori mușchi, eventual alb, de vită, se taie în bucăți potrivite
după degetul mare și opozabil al creatorului.
Condimentați cu sare grunjoasă și
piper. Se frig în cratiță ajutate cu două linguri
de untdelemn bun, doi căței
zdrobiți de usturoi și o crenguță de cimbru proaspăt.
Se pun în această puțină grăsime, trei morcovi
tăiați în rondele groase, trei tulpini de țelină asemenea și ceapă tocată
grosier. Se lasă până prind culoare și se condimentează cu sare și o linguriță
de boia afumată. Se deglasează cu un păhărel mic de vin, desprinzând cu lingura
de lemn, bucățelele bune de pe fundul cratiței. Se pune la loc carnea și se
adaugă o sticlă de bere neagră și o ceșcuță de bulion în care ați dizolvat 2
lingurițe de făină. Se amestecă bine, se așteaptă să fiarbă, se pune capac și
se dă la cuptor pentru 2,5 - 3 ore având grijă să nu scadă excesiv.
Un blid din
această tocănița, stew, îi spun englezii, încălzește un suflet de bărbat ca o
aventură brună în fața șemineului. O femeie o apreciază doar dacă a zărit
primele riduri în oglindă sau tocmai a coborât de pe munte cu bocancii plini de
noroi.
Se poate, va rog, sa ne spuneti temperatura pentru cuptor? Multumesc
RăspundețiȘtergere