luni, 9 noiembrie 2015

Stew

Zilele astea friguroase de toamnă, învăluite în ceață și colorate ici-colo cu galben, roșu și spleen englezesc, m-au trimis natural spre o tocană britanică, îngrijită și lentă. Trei ore a suspinat în cuptor, sub capac, alcătuindu-se singură sub aripa timpului într-o singură ființă prin venele căreia curge matur, numai bere neagră.
Un kilogram de pulpă de porc ori mușchi, eventual alb, de vită, se taie în bucăți potrivite după degetul mare și opozabil al creatorului.
 Condimentați cu sare grunjoasă și piper. Se frig în cratiță ajutate cu două linguri
de untdelemn bun, doi căței zdrobiți de usturoi și o crenguță de cimbru proaspăt.

Când au prins culoare, se scot cu ajutorul unei palete, lăsând în urmă ulei aromat și bucățele lipite de fundul cratiței.
Se pun în această puțină grăsime, trei morcovi tăiați în rondele groase, trei tulpini de țelină asemenea și ceapă tocată grosier. Se lasă până prind culoare și se condimentează cu sare și o linguriță de boia afumată. Se deglasează cu un păhărel mic de vin, desprinzând cu lingura de lemn, bucățelele bune de pe fundul cratiței. Se pune la loc carnea și se adaugă o sticlă de bere neagră și o ceșcuță de bulion în care ați dizolvat 2 lingurițe de făină. Se amestecă bine, se așteaptă să fiarbă, se pune capac și se dă la cuptor pentru 2,5 - 3 ore având grijă să nu scadă excesiv.

Un blid din această tocănița, stew, îi spun englezii, încălzește un suflet de bărbat ca o aventură brună în fața șemineului. O femeie o apreciază doar dacă a zărit primele riduri în oglindă sau tocmai a coborât de pe munte cu bocancii plini de noroi.


 

Un comentariu: