Materie prima: lapte de oaie Masesse
Tip branza: maturata
Gust de baza: matur usor picant
Pret aproximativ: 6,50 Euro/700g
Pecorino este
denumirea generica, cumplit de generica a familiei de branzeturi dure obtinute
din lapte de oaie in Italia. E nedrept sa consideram una dintre membrele
familiei mai indreptatita decat cealalta sa fie pusa in fata deoarece branzele,
ca si multe alte lucruri minunate, seamana cu femeile iar gusturile barbatilor
sunt la fel de ciudate si intr-un caz si in celalalt.
Pecorino della
Garfagnana cunoscut si sub numele de Pecorino
Baccellone datorita modului in care se prezinta, delicat infasata in pastai de
fasole(baccelli), e o branza specific dura cu gust usor picant. Se prezinta si
sub forma proaspata si sub forma maturata, aceasta din urma fiind varianta la
care ne referim in mod special si pentru ca se poate procura mai usor. Forma
pleaca de la aproximativ un kilogram si poate ajunge pana la trei kilograme.
Gustul si
aroma specifica sunt date de laptele obtinut de la oile din rasa Masesse si de
modalitatea de hranire libera pe pasunile Toscanei. Cheagul folosit este de
miel si vitel. Produsul este realizat
integral prin tehnici traditionale singurul lucru schimbat fata de reteta
originala fiind rafturile de maturare care, in trecut, erau realizate din lemn
de brad, fapt care adauga un gust care tulbura finetea alcatuirii. S-a renuntat
la acestea in favoarea celor realizate din lemn de plop si castan.
Cum am mai
spus, Pecorino della Garfagnana se prezinta si proaspata dar apreciata unanim e
varianta invechita. Maturarea se face cel putin 40 de zile dar ajunge si la un
an si jumatate.
Pentru
aprecierea atenta se serveste ca si aperitiv. E o binevenita ploaie peste paste
si anumite salate. Localnicii o consuma amestecata cu un soi de mamaliga din
faina de castane sau insotita de celebra miere din aceeasi regiune.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu