joi, 19 martie 2015

Pecorino della Garfagnana

Tara: Italia
Materie prima: lapte de oaie Masesse
Tip branza: maturata
Gust de baza: matur usor picant
Pret aproximativ: 6,50 Euro/700g
Pecorino este denumirea generica, cumplit de generica a familiei de branzeturi dure obtinute din lapte de oaie in Italia. E nedrept sa consideram una dintre membrele familiei mai indreptatita decat cealalta sa fie pusa in fata deoarece branzele, ca si multe alte lucruri minunate, seamana cu femeile iar gusturile barbatilor sunt la fel de ciudate si intr-un caz si in celalalt.
Pecorino della Garfagnana cunoscut si sub numele de Pecorino Baccellone datorita modului in care se prezinta, delicat infasata in pastai de fasole(baccelli), e o branza specific dura cu gust usor picant. Se prezinta si sub forma proaspata si sub forma maturata, aceasta din urma fiind varianta la care ne referim in mod special si pentru ca se poate procura mai usor. Forma pleaca de la aproximativ un kilogram si poate ajunge pana la trei kilograme.
Gustul si aroma specifica sunt date de laptele obtinut de la oile din rasa Masesse si de modalitatea de hranire libera pe pasunile Toscanei. Cheagul folosit este de miel si vitel.  Produsul este realizat integral prin tehnici traditionale singurul lucru schimbat fata de reteta originala fiind rafturile de maturare care, in trecut, erau realizate din lemn de brad, fapt care adauga un gust care tulbura finetea alcatuirii. S-a renuntat la acestea in favoarea celor realizate din lemn de plop si castan.
Cum am mai spus, Pecorino della Garfagnana se prezinta si proaspata dar apreciata unanim e varianta invechita. Maturarea se face cel putin 40 de zile dar ajunge si la un an si jumatate.

Pentru aprecierea atenta se serveste ca si aperitiv. E o binevenita ploaie peste paste si anumite salate. Localnicii o consuma amestecata cu un soi de mamaliga din faina de castane sau insotita de celebra miere din aceeasi regiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu