Umblând
prin frumosul Ardeal după laptele oii strămoșești, am găsit la ceasul apusului
un moment de liniște pe care l-am dedicat conștiincios câtorva invenții de
post, menite să vă scoată, zicem noi frumos, din ritmul meniului oarecum
clasic.
Ingrediente:
-
3
dovlecei
-
o
legătura de mărar
-
2
căței de usturoi
-
2
lingurițe de boia dulce
-
o
ceșcuță de pesmet
-
câteva
nuci tocate
-
ulei
de măsline
-
sare
și piper
Doi dintre
dovlecei îi curățați în dungi, îi tăiați în jumătate pe lung și îi scobiți de
miez, cu o linguriță.
Miezul și
al treilea dovlecel curățat de-a binelea și tăiat în cuburi, se pun zece minute
la fiert în apă cu sare. Când este fiert, se scurge de apă și se pune în
blender împreună cu legătura de mărar, cățeii de usturoi, boia, un fir de ulei,
sare și piper. Se mixează până devine totul o nebunie aromată.
Nucile
tocate se călesc scurt în două linguri de ulei, împreună cu pesmetul. Se
condimentează bine cu sare și piper.
Se umplu bărcuțele
cu sosul verde de mărar și miez de dovleac, se presară cu amestecul de nucă și
pesmet, se stropesc cu ulei de măsline și se dau la cuptor jumătate de oră la
180 de grade.
Au miros de
bucătărie de țară cu prunci mânjiți de magiun. Nici nu se gândesc la carne, trăiesc
autentic și cuminte, respectând postul cu bucurie și împărțind râsete de femei
și chef de bărbat sătul.
Cum spune
Sig. Bassi: Do amnie ajeută!
Am incercat de mai multe ori dovlecei umpluti, si uneori i-am lasat chiar si o ora, insa tot mi se pareau usor cruzi. O sugestie?
RăspundețiȘtergereCred că e ceva savuros ! Trebuie încercat !
RăspundețiȘtergere