M-ai întrebat deunăzi cum izbutesc de fac supa ceea groasă de linte de
place Domniei tale când e vreme potrivnică. Iaca, îţi dau mai jos indicaţiile
de preparaţiune, onorat fiind de pofta ce ţi-a trezit-o, cu speranţa că şi
asupra fiinţei mele te-ai repezi cum ai tăbărât asupra farfuriei de ţi-o pusei
dinainte.
Când te întorci de la promenada de amiaz, musai să faci ceva târguială de
la prăvălie, că n-ai prin casă toate de-ţi trebuie, că te ştiu şi te cunosc şi
m-am uitat în cămara dumitale odată când erai la toilette să-ţi dai cu pudră pe
nas.
Iei tălică o ceapă, un gogoşar, neşte tulpine de ţelină de-alea de le zice
talienii apio şi trei carote mititele. Le toci cuburi după priceperea ce n-o ai,
dar cu
ambiţia ce o dai la vedere când vine vorba de zburdălnicii. Pui toate
de-o dată la călit în untdelemn. De măsline dacă se poate. Laşi până într-un
sfert de ceas să se înmoaie, timp în care tot adaugi miroase: sare, piper
proaspăt măcinat, o linguriţă de curry, una de chimen, o jumătate de boia iute,
o crenguţă de rozmarin tocată.
Pui acuma o punguţă de linte roşie de 500 grame peste legume şi laşi câteva
secunde să tragă toate ulei şi aromă. Torni peste un litru de supă de legume pe
care trebe s-o ai în casă, că ţi-am zis să ai şi dacă nici cu asta nu mi-ai dat
ascultare, ia-ţi adio de la gătelile mele şi lasă-te de bucătărie. Ziceam de
supă, toarn-o!
Lasă la fiert cât zice pe ambalaj, ca trebe lintea să fiarbă plus
cinci-zece minute. Nu pasa! Lasă aşa, să simţi bucăţică aromată, ba una, ba
alta.
Serveşte!
Iaca, ţi-am făcut şi hatârul ăsta şi fendcă în timp ce-ţi scriam mi s-a
luminat de la supă că nu esti soi de femee de măritat, îţi urez tot acu’ să ai
călătorie sprâncenată!
Adio!
Bravo bai nene. Asa articol cu asemenea scriitura n-am mai intalnit de pe Uica Mihai incoace :).
RăspundețiȘtergereFelicitari!
Multumesc! Sa traiesti si sa manci sanatos!
Ștergerepentru o clipa , mi-am amintit de Pastorel Teodoreanu,,,,,
RăspundețiȘtergereE o amintire frumoasa pentru noi toti :-)
ȘtergereO sa sar peste călitul legumelor și om vedea ce iese doar cu fiertura. Ms.
RăspundețiȘtergereO sa sar peste călitul legumelor și om vedea ce iese doar cu fiertura. Ms.
RăspundețiȘtergere