luni, 6 iulie 2015

Peperonata pentru degustari

Pentru evenimentele la care gătim și care se construiesc în jurul degustării de vinuri, am preparat un fel principal, ușor, extrem de aromat și potrivit atât în zile de vară caniculare, cât și în serile de toamnă cu fiori și mirosuri fierbinți.
O mâncărică fabuloasă, bogată în dulceața de ardei, mângâiat undeva în fundal de aroma delicată a salviei și unit miraculos sub valul fierbinte al pulpei de roșii. I-am vârât noi câteva măsline dezosate pentru sporirea aromei uleiului și ca să fie prilej de mușcătură.
Se relaxează pe o felie de pâine ușor încălzită și aromată cu salvie și se joacă cu o pălăriuță din brânză de capră.
Se pun la călit în ulei de măsline, frunzele de salvie și ceapa tăiată fin. Se lasă la foc mic până se topesc aromele. Se adaugă ardeiul tăiat cuburi nu foarte mici și se lasă și el la călit până capătă urme ușoare de arsură. Acum e momentul pentru bulionul de ardei. Se amestecă de câteva ori până sfârâiala dă semne îngrijorătoare de lipire. Se deglasează scurt și eficient prin adăugarea păhărelului de vin, urmată la scurtă distanță de bulionul amestecat, dacă doriți un sos mai consistent, cu 2 lingurițe de făină.
Se aduc și măslinele în povestea parfumată și se lasă la foc mic, mestecând din când în când, 10 minute pentru cei grăbiți, jumatăte de oră pentru o aromă divină.

Se drege povestea de sare și piper, dar și de zahăr. Se gustă și se tot adaugă una alta până zahărul contrabalansează perfect aciditatea roșiilor, sarea dulceața ardeiului iar piperul liniștea dulceții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu