Pentru evenimentele la care gătim
și care se construiesc în jurul degustării de vinuri, am preparat un fel
principal, ușor, extrem de aromat și potrivit atât în zile de vară caniculare,
cât și în serile de toamnă cu fiori și mirosuri fierbinți.
O mâncărică fabuloasă, bogată în
dulceața de ardei, mângâiat undeva în fundal de aroma delicată a salviei și
unit miraculos sub valul fierbinte al pulpei de roșii. I-am vârât noi câteva
măsline dezosate pentru sporirea aromei uleiului și ca să fie prilej de
mușcătură.
Se relaxează pe o felie de pâine
ușor încălzită și aromată cu salvie și se joacă cu o pălăriuță din brânză de
capră.
Se pun la călit în ulei de
măsline, frunzele de salvie și ceapa tăiată fin. Se lasă la foc mic până se
topesc aromele. Se adaugă ardeiul tăiat cuburi nu foarte mici și se lasă și el
la călit până capătă urme ușoare de arsură. Acum e momentul pentru bulionul de
ardei. Se amestecă de câteva ori până sfârâiala dă semne îngrijorătoare de
lipire. Se deglasează scurt și eficient prin adăugarea păhărelului de vin,
urmată la scurtă distanță de bulionul amestecat, dacă doriți un sos mai
consistent, cu 2 lingurițe de făină.
Se aduc și măslinele în povestea
parfumată și se lasă la foc mic, mestecând din când în când, 10 minute pentru
cei grăbiți, jumatăte de oră pentru o aromă divină.
Se drege povestea de sare și
piper, dar și de zahăr. Se gustă și se tot adaugă una alta până zahărul
contrabalansează perfect aciditatea roșiilor, sarea dulceața ardeiului iar
piperul liniștea dulceții.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu