joi, 26 martie 2015

Bărcuțe de dovlecei la cuptor

Umblând prin frumosul Ardeal după laptele oii strămoșești, am găsit la ceasul apusului un moment de liniște pe care l-am dedicat conștiincios câtorva invenții de post, menite să vă scoată, zicem noi frumos, din ritmul meniului oarecum clasic.
Prima poveste sunt aceste bărcuțe verzi cu încărcătură aromată de mărar și un pic de usturoi, colorată și îndulcită cu boia bună de ardei și acoperite la nivelul punții cu un amestec ușor cronțănitor și piperat de nucă și pesmet.
                           
Ingrediente:
-          3 dovlecei
-          o legătura de mărar
-          2 căței de usturoi
-          2 lingurițe de boia dulce
-          o ceșcuță de pesmet
-          câteva nuci tocate
-          ulei de măsline
-          sare și piper
                             
Doi dintre dovlecei îi curățați în dungi, îi tăiați în jumătate pe lung și îi scobiți de miez, cu o linguriță.
Miezul și al treilea dovlecel curățat de-a binelea și tăiat în cuburi, se pun zece minute la fiert în apă cu sare. Când este fiert, se scurge de apă și se pune în blender împreună cu legătura de mărar, cățeii de usturoi, boia, un fir de ulei, sare și piper. Se mixează până devine totul o nebunie aromată.
                                    
Nucile tocate se călesc scurt în două linguri de ulei, împreună cu pesmetul. Se condimentează bine cu sare și piper.
Se umplu bărcuțele cu sosul verde de mărar și miez de dovleac, se presară cu amestecul de nucă și pesmet, se stropesc cu ulei de măsline și se dau la cuptor jumătate de oră la 180 de grade.
                                    
Au miros de bucătărie de țară cu prunci mânjiți de magiun. Nici nu se gândesc la carne, trăiesc autentic și cuminte, respectând postul cu bucurie și împărțind râsete de femei și chef de bărbat sătul.

Cum spune Sig. Bassi: Do amnie ajeută!




2 comentarii:

  1. Am incercat de mai multe ori dovlecei umpluti, si uneori i-am lasat chiar si o ora, insa tot mi se pareau usor cruzi. O sugestie?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că e ceva savuros ! Trebuie încercat !

    RăspundețiȘtergere